Повернутися до звичайного режиму
FacebookTwitterVKontakteПідписатися на RSS

Андріївські вечорниці

Свято Андрія Первозванного вважається найбільшим передноворічним святом,яке відзначається ще з часів Русі13 грудня. Андрій Первозванний входив в число 12-ти апостолів Христа, згідно з переказами, був братом апостолу Петру і був покровителем жителівУкраїни, Росії та Шотландії. Напередодні цієї дати прийнято збиратися на Андріївські вечорниці— ворожіння, з якими пов'язано безліч неординарних звичаїв.

За традицією, в цей вечір і ніч хлопці робили різноманітні дрібні капості дівчатам (викрадали і ховали предмети одягу, прикраси). З настанням темряви хлопці лякали їх на вулицях або стукали у вікна, говорячи на різні лади, намагаючись таким чином звернути на себе увагу.

Дівчата ж в цей час займалися таємним обрядом — проводили ворожіння на судженого і на результат майбутнього сімейного життя. Іноді дійством керувала заміжня і щаслива у сімейному житті ворожка, але найчастіше дівиці виступали в ролі ворожок самостійно. Щоб дізнатися ім'я нареченого, дівчатам було приписано кидати знятого з ноги червоного чобота, — якнайдалі через голову. Кинуте взуття уважно розглядали, оскільки вважалося, що суджений прийде в будинок з того боку, куди вказує носок чобітка.

Учні нашої школи підготували цікавий виховний захід із збереженням усіх традицій цього свята.

Кiлькiсть переглядiв: 148

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.