FacebookTwitterVKontakteПідписатися на RSS

207-ма річниця від дня народження Т.Г. Шевченка

9 березня українці у світі відзначають 207-у річницю від дня народження українського поета і художника, класика української літератури, мислителя Тараса Шевченка. Творчість Шевченка не втрачає актуальності й по сьогоднішній день. Його постать надихає сучасних музикантів та авторів, а його пророчі слова про боротьбу за українську незалежність підтримують бойовий дух наших захисників на фронті.

Бібліотекар Таран Т.М. та педагог-оганізатор Фидра М.А. провели для учнів 7-го класу бесіду «Шевченко, якого ми не знали» та вікторину «Цікаві факти про Шевченка». Вчителі української мови Бабенко Н.П. та Зозуля О.Г. провели для учнів 6-9-х класів тематичні уроки «Шевченко: правді і міф», показали пізнавальні відео про життя письменника. Учні демонстрували знання життя і творчості Т.Г. Шевченка і декламували його вірші.

/Files/images/shevchenko_207/8 клас шева 2.jpg

/Files/images/shevchenko_207/Зозуля Шева.jpg

/Files/images/shevchenko_207/Таран Т.М. Шева.jpg

Цікаві факти про Шевченка

Тарас Шевченко був невисокого зросту — трохи більш як 164 см.

У 1975 році один із кратерів на Меркурії був названий на честь Тараса Григоровича Шевченка.

1384 — стільки пам’ятників Тарасові Шевченку встановлено в світі. З них в Україні налічується 1256 монументів, і ще 128 в 35 країнах світу — Бразилії, США, Китаї тощо. Перший пам’ятник Тарасові Шевченку встановили в 1881 році в місті Форт-Шевченко, в тому ж році з’явився і перший монумент в Україні — в садибі Алчевських у Харкові.

Найменше у світі видання Кобзаря має розмір близько половини квадратного міліметра, що менше за макове зернятко. Створив його український майстер Микола Сядристий. Гортати сторінки збірки можна лише кінчиком загостреного волоска через їхній неймовірно крихітний розмір.

За життя Кобзаря більше цінували як художника, ніж як поета.

500 м² — площа найбільшого портрета Кобзаря. Написаний він у Харкові на стіні 17-поверхового будинку за адресою проїзд Садовий, 30, і внесений до Книги рекордів України. Графіті малювали ночами протягом двох тижнів.

Кiлькiсть переглядiв: 91

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.